Despre noi

Ion Preda

M-am nascut intr-o familie de tarani Romani in comuna Guruieni - Teleorman. Parintilor mei le placeau muzica si dansul, in special tatalui meu care canta foarte frumos la mai multe instrumente. Traind cu muzica si dansul in familie, s-a transmis catre mine harul de a canta si dansa.

Muzical

Am debutat ca dansator la Ansamblul Artistic al Tineretului (U.T.C.) unde m-am slefuit artistic ca dansator de folclor pana in anul 1979.
In vara anului 1971 intr-un turneu in Italia am fost fascinat de Nai, a fost primul contact tehnic si amanuntit care mi-a trezit interes.
Am facut scoala de muzica prin anii 75 si am activat ca naist instrumentist in Orchestra Ansamblului (U.T.C.) intre anii 1979-1991.

Tehnic

Am terminat Scoala Profesionala in anii 1967, am lucrat la uzina Vulcan ca strungar si fiind pasionat de tot ce era rotund, am unit matematica cu muzica, am calculat mai multe volume interioare a unor tuburi din diferite materiale cum ar fii : bambus, tonchin, abanos, palisandru, tisa sau corn din care am construit naiuri.
La inceput a fost mai greu pentru ca nu toate tuburile sunau bine, apoi am studiat problema si m-am perfectionat.

Pasionat

De cand sunt am vrut sa stiu :
De ce si cum zboara pasarile ?
De ce oamenii sunt diferiti ?
De ce lucrul frumos se face greu ?

Am cules date tehnice din tot ce ma inconjoara ca sa perfectionez sunetul naiului. Din anii 80 naiul Preda are un sunet (timbru) caracteristic si unic.

Seriozitate

Tot ce am initiat in viata mea am facut cu mare seriozitate, incepand cu un chef si terminand cu o casa plina de copii.
Cuvantul dat este lege pentru mine. Asa am mostenit din tata-n fiu. Performantele la care am ajuns ca autodidact sunt unice.
De toate acestea se foloseste si le inbunatateste in continuare fiul meu Ionut-Alexandru care duce mai departe catre alte generatii arta constructiei de instrumente muzicale.

Noutati

Instrumentele noastre